Sos z czerwonych pomidorów po Albańsku, przekład własny
135. Salcë e kuqe bazë domate.
Składniki:
- masło 2 łyżki stołowe
- średnia cebula
- średnia marchewka
- kilka korzeni lub kiełków selera
- mąka 1 łyżka stołowa
- bulion lub kostka rosołowa "1 łyżka stołowa"
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
- natka pietruszki, 5-6 łodyżek
- 2-3 średnie pomidory
Cebulę, marchew, korzenie lub kiełki selera dusi się w garnku i pozostawia na wolnym ogniu przykrytym pokrywką, aż zmiękną. Dodaj mąkę i kontynuuj gotowanie, dodaj bulion lub kostkę rosołową, sól, pieprz, czosnek, pęczek natki pietruszki i gotuj przez 5-10 minut. Odsącz składniki przez sito i podaj z makaronem, pilawem, pastiszem, taliatele, lasagne itp.
Sos pomidorowy powinien być gęsty jak bity jogurt i przylegać do proponowanych dań, i mieć czerwony kolor. Jeśli nie jest optymalnie czerwony, dodaje się do niego trochę koncentratu pomidorowego. Jeśli sos jest kwaśny, należy uregulować smak odrobiną cukru.
Komentarze
Prześlij komentarz