Sos z czerwonych pomidorów po Albańsku, przekład własny

 135. Salcë e kuqe bazë domate.

Składniki:

  • masło 2 łyżki stołowe
  • średnia cebula
  • średnia marchewka
  • kilka korzeni lub kiełków selera
  • mąka 1 łyżka stołowa
  • bulion lub kostka rosołowa "1 łyżka stołowa"
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • natka pietruszki, 5-6 łodyżek
  • 2-3 średnie pomidory

Cebulę, marchew, korzenie lub kiełki selera dusi się w garnku i pozostawia na wolnym ogniu przykrytym pokrywką, aż zmiękną. Dodaj mąkę i kontynuuj gotowanie, dodaj bulion lub kostkę rosołową, sól, pieprz, czosnek, pęczek natki pietruszki i gotuj przez 5-10 minut. Odsącz składniki przez sito i podaj z makaronem, pilawem, pastiszem, taliatele, lasagne itp.

Sos pomidorowy powinien być gęsty jak bity jogurt i przylegać do proponowanych dań, i mieć czerwony kolor. Jeśli nie jest optymalnie czerwony, dodaje się do niego trochę koncentratu pomidorowego. Jeśli sos jest kwaśny, należy uregulować smak odrobiną cukru.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Niewielkie zmiany na blogu sudaczek.blogspot.com

"Pod"-porno na Ramadan, który jest miesiącem ciszy na moim darmowym, ale klimatycznym blogu. UWAGA! Esencja atmosferyczna z mojego życia.

-